zondag 25 oktober 2009

The end of the party by Graham Green


The End of the Party gaat over de tweelingbroers Peter en Francis Morton. Francis Morton doet net alsof hij erg verkouden is. Hij doet dat omdat er ’s avonds een kinderfeestje door Mrs. Henne-Falcon gegeven wordt. Hij wil niet gaan omdat ze bij het kinderfeestje het spel verstoppen en zoeken in het donker gaan spelen. Francis is bang in het donker en wil daarom niet mee naar het feestje. Hij wil eigenlijk in bed blijven liggen, maar de nanny zegt dat het beter is dat hij een stukje gaat lopen en dat doet hij dan ook. Zijn moeder zegt dat hij zich niet zo moet aanstellen want er is niks om bang voor te zijn.
Francis en zijn tweelingbroer gaan samen naar het kinderfeestje. Ze doen van allerlei spelletjes en later op de avond komt ook verstoppen en zoeken in het donker op het programma. Francis zegt nog dat hij niet mee kan doen omdat de nanny hem ieder moment kan komen ophalen. Peter probeert hem te helpen door te zeggen dat zijn broer bang is in het donker. De andere kinderen noemen hem lafaard en dat wil hij niet. Francis laat zich niet kennen en doet toch mee met het spel. Als de lichten uitgaan gaat Peter op zoek naar zijn broer. Peter vindt Francis en wil hem geruststellen door zijn arm om hem heen te slaan. Francis ziet zijn broer niet en schrikt zich dood. Peter vraagt zich af waarom Francis niet aan het gillen is. Hij zegt ook niets meer. Het spel gaat gewoon door en de kinderen zijn allemaal gevonden behalve Peter en Francis die hebben ze nog niet ontdekt. De lichten gaan weer aan en ze vinden hen. Mrs.Henne-Falcon ziet dat Francis dood is.

De titel past goed bij het verhaal want The End of the Party betekent het einde van het feestje. Op het einde van het kinderfeestje gaat Francis dood. De titel verwijst dus naar de dood van Francis. De personen in dit verhaal zijn: Peter Morton, Francis Morton, de nanny, de moeder van Peter en Francis en Mrs. Henne-Falcon.

Peter en Francis zijn round characters en de nanny, de moeder van Peter en Francis en Mrs. Henne-Falcon zijn flat characters. Peter probeert zijn broer te helpen. Hij probeert om Francis niet naar het kinderfeestje te laten gaan. Ook probeert hij op zijn eigen manier te zeggen tegen de kinderen dat Francis niet mee wil doen met verstoppen-zoeken in het donker door te zeggen dat hij bang is in het donker. Dit valt echter niet goed want Francis wordt lafaard genoemd. De hoofdpersoon in het verhaal is Francis, een jongen die bang is in het donker. Hij heeft er alles voor over om maar niet het spel in het donker te hoeven spelen. De nanny probeert Francis op te vrolijken door met hem een stukje te gaan wandelen. De moeder van Francis begrijpt haar zoon niet en dwingt hem min of meer om naar het kinderfeestje te gaan. Ze kan niet begrijpen dat haar zoon bang is in het donker. Mrs. Henne-Falcon wil niet dat Francis haar kinderfeestje verpest en zegt dat Francis gewoon mee moet doen.

Het verhaal speelt zich af in het huis van Francis en Peter en in het huis van Mrs. Henne-Falcon omdat hier het kinderfeestje gegeven wordt. Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller. Hierdoor weet je als lezer alles van alle personages. Het verhaal wordt in duidelijk, niet ingewikkeld taalgebruik geschreven omdat het verhaal gaat over twee jongens van ongeveer de leeftijd 9-10 jaar.

The End of the Party vind ik een sterk, mooi en indrukwekkend verhaal. Het verhaal is zo sterk doordat het verhaal een bepaald doel heeft: een boodschap overbrengen. Het thema, de boodschap van het verhaal is dat volwassenen beter en anders moeten reageren op de angsten van hun kinderen. De moeder van Francis heeft geen aandacht voor haar zoon. Francis zegt dat hij niet naar het kinderfeestje wil omdat hij bang is in het donker. De moeder gaat er verder niet echt op in maar zegt alleen maar dat er niks is om bang voor te zijn in het donker en dat hij gewoon naar het kinderfeestje moet gaan omdat zij al heeft gezegd dat haar kinderen komen. Als ze nou als moeder met Francis zou gaan praten over zijn angsten en hem niet zou dwingen tot bepaalde dingen, dan ben je als moeder veel beter bezig. Je moet je kinderen kunnen begrijpen.
Het verhaal is mooi en indrukwekkend omdat Francis, een jongen van 9-10 jaar overlijdt doordat hij schrikt in het donker. We hadden niet verwacht dat iemand daar aan zou kunnen sterven. Je gaat hier dan wel over nadenken. Zelf ben je ook wel eens bang in het donker maar je verwacht toch niet dat je daaraan kunt overlijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten